Skip to content

BCAA aminozuren voor extra spiermassa

Bij Muskle besteden we regelmatig aandacht aan specifieke voedingssupplementen. In deze blog gaan we dieper in op BCAA aminozuren. Deze vertakte keten aminozuren spelen een belangrijke rol in de spieren in je lichaam. Dit maakt het belangrijk om de werking van BCAA aminozuren te begrijpen en om genoeg BCAA’s binnen te krijgen om je trainingsdoelen te bereiken.

Werking BCAA Aminozuren

BCAA staat voor branched-chain amino acids. Er zijn drie vertakte aminozuren die vallen onder deze BCAA’s, dit zijn drie van de acht essentiële aminozuren die we kennen. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken, maar die we binnen moeten krijgen via voeding. De aminozuren die vallen onder de BCAA’s zijn als volgt:

  • 1. Leucine
    Gaat spierafbraak tegen en levert een bijdrage aan de eiwitsynthese
  • 2. Isoleucine
    Zorgt voor spieropbouw in de spieren en levert een bijdrage aan de energieproductie in de spieren
  • 3. Valine
    Herstelt de spieren na training

Deze drie aminozuren die gelden als belangrijke bouwstenen voor eiwitten, die op hun beurt weer de bouwstenen zijn van spieren. Door BCAA’s binnen te krijgen, biedt je je lichaam dus de basis voor je spiermassa. Door vervolgens genoeg te trainen wordt het lichaam getriggerd om nieuwe spieren aan te maken en daarmee de spiermassa te vergroten.

Het belang van BCAA’s wordt zichtbaar als we beter kijken naar de skeletspieren. Deze skeletspieren maken het mogelijk om daadwerkelijk te bewegen. Skeletspieren bestaan voor 1/3 uit BCAA aminozuren. Dit laat zien dat een BCAA aminozuursupplement een belangrijk spieropbouw supplement is voor krachtsporters.

Overigens vindt de stofwisseling van BCAA’s niet plaats in de lever of op andere plekken in het verteringsstelsel, maar vindt de stofwisseling van BCAA’s vaak plaats binnen de spieren en spiergroepen. Op die manier zijn BCAA’s erg effectief.

Naast het opbouwen van spieren, hebben BCAA aminozuren ook een functie als energieleverancier. De koolstofketen van de BCAA’s wordt door de spieren verbruikt als brandstof. Als restproduct blijft het aminozuur alanine over. Dit wordt door het lichaam vervolgens omgezet naar glucose. Door de energie functie van aminozuren en de spieropbouw functie van aminozuren, is het goed om zowel voor als na je training BCAA supplementen in te nemen.

Waar zitten BCAA aminozuren in?

Zoals gezegd zijn BCAA’s alleen beschikbaar door voeding. Het lichaam kan de aminozuren zelf namelijk niet aanmaken. Daarom is het als krachtsporter belangrijk om voldoende binnen te krijgen door middel van voeding of via fitness supplementen.

Als je een gezond voedingspatroon hebt, dan krijg je al BCAA aminozuren binnen. De Leucine, Isoleucine en Valine zitten namelijk in producten als eieren, zuivel, vlees en bonen. Zoals je misschien al herkent, zijn dit ook voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten (bron: top 5 eiwitrijke voeding).

Toch is het als sporter belangrijk om minimaal 10 gram BCAA aminozuren per dag binnen te krijgen. Dit is lastig te realiseren met een normaal voedingspatroon. Bovendien krijg je met een normaal voedingspatroon ook voedingsstoffen binnen waarbij je niet teveel mag binnenkrijgen (bijvoorbeeld koolhydraten). Daarom is het belangrijk om voedingssupplementen te gebruiken om genoeg BCAA aminozuren binnen te krijgen.

BCAA supplementen

De meest gebruikte manier om BCAA aminozuren binnen te krijgen naast het normale voedingspatroon, is via BCAA poeder. Deze BCAA poeder kan gemixt worden met water, melk of andere vloeistoffen. Een andere manier om voldoende BCAA binnen te krijgen zijn BCAA tabletten of BCAA capsules. De werking van alle drie de soorten supplementen is hetzelfde. Een shake (met behulp van BCAA poeder) wordt het meest gebruikt omdat het doorgaans als prettig wordt ervaren door sporters.

BCAA supplementen zijn goed te combineren met andere voedingssupplementen voor krachtsporters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan creatine supplementen of eiwitshakes. Verder zijn de BCAA supplementen bij Muskle van een hoge kwaliteit. Alle aminozuren zijn getest en hebben een hoge efficiëntie. Op die manier kun je binnen afzienbare tijd je trainingsdoelen bereiken.

BCAA aminozuren kopen

De functie en het belang van BCAA aminozuren is hierboven breed uitgemeten. De aminozuren zorgen voor energie voor de spieren en tegelijkertijd helpen ze bij het herstel van de spieren en zijn daarmee een belangrijk spieropbouw supplement. Bij Muskle kun je een breed gamma aan verschillende soorten BCAA aminozuren kopen. Zo zijn er specifieke supplementen die je helpen bij het binnenkrijgen van voldoende BCAA aminozuren, maar zijn er ook combinaties van eiwitshakes en aminozuren.

Winkelwagen
Back To Top