Skip to content

De voordelen van voedingssupplementen voor een eiwitdieet

De voordelen van voedings supplementen voor een eiwitdieet

Overzicht dieetblog:

Inleiding: Wat Zijn Voedings Supplementen En Hoe Helpen Ze Met Een Eiwitdieet?

Eiwitpoeder is een populair voedings supplement. Eiwit is een essentiële macronutriënt dat helpt spieren op te bouwen, weefsel te herstellen en enzymen en hormonen aan te maken. Eiwitpoeder gebruiken kan ook helpen bij het afvallen en mensen helpen om hun spieren te versterken.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323093#health-benefits

Eiwit- en aminozuur supplementen worden op grote schaal op de markt gebracht voor atleten en zijn meestal actief  als consumenten voor spiergroei- en prestatie bevorderende producten. Eiwitrijke, koolhydraatarme diëten worden traditioneel toegepast om gewicht te verliezen. Wel varieert de kennis over de nutritionele betekenis en effecten van voedingseiwitten en sportsupplementen sterk tussen sporters en lifestylegebruikers, vooral met betrekking tot individuele sporten en algehele voeding en metabole toestand.

Inzicht In De Verschillende Soorten Voedings Supplementen En Hun Voordelen Voor Een Eiwitdieet

Er zijn twee hoofdcategorieën (of bronnen) van eiwitten: dierlijk en plantaardig.

Dierlijke eiwitten zijn onder meer:

 • Whey (zuivel)
 • Caseïne (zuivel)
 • Ei
 • Rundvlees
 • Kip enz

Plantaardige eiwitten zijn onder meer:

 • Soja
 • Erwt
 • Bruine Rijst
 • Kikkererwten enz.
Dierlijke Eiwitten Zijn Onder Meer

Het belangrijkste verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is hun aminozuurprofiel. Meest dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten, wat betekent dat ze de alle 9 essentiële aminozuren bevatten (EAA’s). De meeste plantaardige eiwitten worden beschouwd als onvolledige eiwitten, wat betekent dat ze ten minste één essentieel aminozuur ontbreken. Het samen eten van meerdere plantaardige eiwitten kan echter het effect van complete eiwitten tot stand brengen.

Dierlijke eiwitten, zoals wei-eiwit, zijn uitgebreid klinisch onderzocht en bepalen hun effect op skeletspier- en weefselherstel, dus worden aanbevolen voor atleten en mensen die spiergezondheid en -massa moeten vergroten, zoals ouderen of postoperatieve patiënten.

Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is whey een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Ten tweede zijn wei-eiwitten overvloedig aanwezig in Branched Chain Amino Acids (BCAA’s), een subset van EAA’s die spiergroei ondersteunen.

Het Juiste Voedingssupplement Kiezen Voor Uw Eiwitdieet

Sporters moeten nog voorzichtiger zijn bij het kiezen van een supplement. Veel fabrikanten Verwerken mogelijk ook andere producten en die producten staan ​​mogelijk op lijsten met verboden stoffen voor collegiaal en professionele atleten. 

Zelfs als u denkt dat u een veilig en onschadelijk supplement gebruikt is dat zo en waarom externe testers zoals NSF Certified for Sport en Informed Sport beide cruciale certificeringen zijn om naar te zoeken (meer hierover hieronder). Het kan het verschil zijn tussen sporten en gediskwalificeerd of geschorst worden voor alle activiteiten. https://www.nutrigility.com/choosing-the-rightsupplements-for-exercise-and-health/

Voor meer specifieke informatie over supplementen en atletische prestaties is er het Office of Dietary Supplementen. Zij hebben een informatieblad over supplementen speciaal voor lichaamsbeweging en prestaties. https://health.clevelandclinic.org/7-tips-choosing-best-protein-powder/

6 belangrijke stappen bij het kiezen van de juiste supplementen

Er zijn 6 belangrijke stappen die ik u aanbeveel om de juiste supplementen te kiezen:

Vertrouw niet op advertenties of influencers! Beoordeel uw eetgewoonten.

 • Overweeg de verschillende soorten supplementen.
 • Evalueer het etiket – vul feiten aan versus voedingsfeiten.
 • Kies veilige supplementen die worden getest door derden.
 • Overweeg hoe supplementen zullen reageren met uw recepten.
 • Stel uzelf deze laatste vragen voordat u een supplement kiest.

De voor- en nadelen van het nemen van verschillende soorten voedingssupplementen in uw eiwitdieet

Eiwitpoeder is een van de meest gebruikte sportsupplementen. Terwijl het een breed scala aan mogelijke toepassingen heeft, wordt het meestal gebruikt door mensen die hun lichaam willen verbeteren door toename van spiermassa en/of afname van lichaamsvet. Het is niet nodig, maar het kan wel van enig nut hebben als het goed wordt gebruikt.

PROS

In sommige gevallen kan het lastig zijn om via de voeding de optimale hoeveelheid eiwit binnen te krijgen. Eiwitpoeder kan een hulpmiddel zijn om dit doel te bereiken.

Het kan ook nuttig zijn voor momenten waarop je eiwitten wilt consumeren, maar dat zou ten koste gaan van uw schema of dieet maar zal wel uw eetlust verminderen. Ben je bijvoorbeeld onderweg, dan gaat een eiwitshake handiger zijn dan een maaltijd. Of als je net een gymsessie achter de rug hebt, is het gemakkelijker om te drinken dan om te eten.

Een andere manier waarop het kan helpen, is dat niet alle maaltijden even gemakkelijk eiwitrijk te maken zijn. Heel veel mensen consumeren een eiwitarm ontbijt. Door eiwitpoeder toe te voegen aan bijvoorbeeld shakes, pap of yoghurt, kun je gemakkelijker het eiwitgehalte van die maaltijd verhogen.

De meeste eiwitsupplementen bevatten hoogwaardige vormen van eiwitten die geweldig zijn om uw spiermassa te laten herstellen.

Er zijn echter voorbeelden waarbij dit niet waar is, die zullen later worden besproken.

CONS

Eiwitsuppletie bevat over het algemeen niet de vitamines en mineralen die je zou willen krijgen als je deze behoeften in plaats daarvan via voedsel neemt. 

Als je bijvoorbeeld een stuk biefstuk zou eten, zou je dat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, zink, B12, kalium, selenium, niacine en andere voedingsstoffen doen binnenkrijgen. Eiwitpoeder mist dat, tenzij het verrijkt is.

Zoveel als supplementenbedrijven alle voordelen van hun specifieke producten zouden kunnen gebruiken, als totale eiwitinname voldoende is en een verscheidenheid aan eiwitbronnen bevat, is er over het algemeen geen voordeel aan het kiezen van een supplement boven voeding. Dus als je liever geen eiwitpoeder voor hebt welke reden dan ook, er is geen reden om jezelf te dwingen het te hebben.

Zijn er natuurlijke alternatieven voor het nemen van synthetische voedingssupplementen?

Dit is het verschil tussen natuurlijke en synthetische voedingsstoffen:

Natuurlijke voedingsstoffen:

deze worden verkregen uit hele voedselbronnen in het dieet.

Synthetische voedingsstoffen:

Ook wel geïsoleerde voedingsstoffen genoemd, deze worden meestal kunstmatig gemaakt, in een industrieel proces. https://en.wikipedia.org/wiki/Nutrition

Natuurlijk volwaardig voedsel kan helpen bij het beheersen en voorkomen van een vroege dood dor hartaandoeningen, diabetes en kanker.

Deze voordelen zijn gekoppeld aan het brede scala aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en vetzuren die in hele voedingsmiddelen voorkomen.

Fruit en groenten:

Groenten en fruit voorzien ons van vezels, vitamines, mineralen en plantaardige stoffen, waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor veel gezondheidsvoordelen.

Vettige vis:

Wetenschappers zijn van mening dat de hoge niveaus van omega-3-vetzuren in vette vis verantwoordelijk zijn voor een betere gezondheid van het hart.

Bonen en Groenten:

Experts zijn van mening dat het hoge gehalte aan oplosbare vezels en het brede scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten in bonen en groenten kunnen het risico op hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker helpen verminderen

Noten en zaden:

Noten en zaden bevatten veel antioxidanten, mineralen en gezonde vetten. Ze zijn geassocieerd geweest met een verminderd risico op vroegtijdig overlijden, hartaandoeningen en diabetes.

Volkoren:

Volle granen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen, waaronder vezels, B-vitamines en
mineralen zoals ijzer, magnesium en selenium.

REFERENTIES:

 Bianco A., Mammina C., Paoli A., Bellafiore M., Battaglia G., Caramazza G., Palma A., Jemni M. Protein supplementation in strength and conditioning adepts: Knowledge, dietary behavior and practice in Palermo, Italy. J. Int. Soc. Sports. Nutr. 2011;8:25. doi: 10.1186/1550- 2783-8-25.

Gannon N.P., Schnuck J.K., Vaughan R.A. BCAA metabolism and insulin sensitivity— Dysregulated by metabolic status? Mol. Nutr. Food Res. 2018;62:1700756. doi: 10.1002/mnfr.201700756.

Thomas D.T., Erdman K.A., Burke L.M. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance. J. Acad. Nutr. Diet. 2016;116:501–528. doi: 10.1016/j.jand.2015.12.006.

Jang C., Oh S.F., Wada S., Rowe G.C., Liu L., Chan M.C., Rhee J., Hoshino A., Kim B., Ibrahim A. A branched-chain amino acid metabolite drives vascular fatty acid transport and causes insulin resistance. Nat. Med. 2016;22:421–426. doi: 10.1038/nm.4057.

Portune K.J., Beaumont M., Davila A., Tomé D., Blachier F., Sanz Y. Gut microbiota role in dietary protein metabolism and health-related outcomes: The two sides of the coin. Trends Food Sci. Technol. 2016;57:213–232. doi: 10.1016/j.tifs.2016.08.011.

European Commission . Report from the Commission to the European Parliament and the Council on Food Intended for Sportspeople. European Commission; Brussels, Belgium: 2016. COM/2016/0402 Final.

Blomhoff R, Carlsen MH, Andersen LF, Jacobs DR Jr. Health benefits of nuts: potential role of antioxidants. Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S52-60. doi: 10.1017/bjn20061864. Erratum in: Br J Nutr. 2008 Feb;99(2):447-8. PMID: 17125534.

Ha V, Sievenpiper JL, de Souza RJ, Jayalath VH, Mirrahimi A, Agarwal A, Chiavaroli L, Mejia SB, Sacks FM, Di Buono M, Bernstein AM, Leiter LA, Kris-Etherton PM, Vuksan V, Bazinet RP, Josse RG, Beyene J, Kendall CW, Jenkins DJ. Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ. 2014 May 13;186(8):E252-62. doi: 10.1503/cmaj.131727.Epub 2014 Apr 7. PMID: 24710915; PMCID: PMC4016088.

Djoussé L, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis. Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):846-53. doi: 10.1016/j.clnu.2012.05.010.Epub 2012 Jun 6. PMID: 22682084; PMCID: PMC3509256.

Zheng J, Huang T, Yu Y, Hu X, Yang B, Li D. Fish consumption and CHD mortality: an updated meta-analysis of seventeen cohort studies. Public Health Nutr. 2012 Apr;15(4):725-37. doi: 10.1017/S1368980011002254.Epub 2011 Sep 14. PMID: 21914258.

Virtanen JK, Mozaffarian D, Chiuve SE, Rimm EB. Fish consumption and risk of major chronic disease in men. Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1618-25. doi: 10.3945/ajcn.2007.25816. PMID: 19064523; PMCID: PMC2613199.

Winkelwagen
Back To Top