Skip to content

De werking van proteïne

Regelmatig lichten we bij Muskle de werking van een populair fitness supplement toe. Vandaag kijken we daarom naar de werking van proteïne. Waarom zijn proteïne shakes zo belangrijk en hoe waarom heb je proteïne poeder nodig om genoeg eiwitten binnen te krijgen? Dat zijn vragen de we in dit artikel beantwoorden.

De werking van proteïne

Proteïne is eigenlijk niets anders dan eiwitten. Daarom vatten we hieronder kort de functie van proteïne toe aan de hand van het artikel functie van eiwitten. In dat artikel worden vier functies van eiwitten toegelicht:

  • 1. Het is belangrijk voor ons afweersysteem
  • 2. Hormonen bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten
  • 3. Het speelt een rol in het zuurstoftransport in ons lichaam
  • 4. Proteïne draagt bij aan spiergroei

Deze functies van proteïne laten zien dat het niet alleen voor sporters belangrijk is dat er voldoende eiwitten beschikbaar zijn in het lichaam. Binnen ons normale voedingspatroon is het dan ook belangrijk dat we aandacht besteden aan de hoeveelheid eiwitten die we binnenkrijgen.

Naast de vier functies die hierboven genoemd worden, bevat proteïne ook energie (4 kilocalorieën per gram eiwitten). Net als koolhydraten en vetten kan er uit eiwitten dus energie vrijgemaakt worden waarmee we onze dagelijkse activiteiten uit kunnen voeren. Het verschil met koolhydraten is echter dat de verbranding van eiwitten langzamer gaat dan de verbranding van koolhydraten. Hierdoor behoud je langere tijd een verzadigd gevoel en wordt er niet onnodig vet opgeslagen in je lichaam. Mensen die willen afvallen nuttigen over het algemeen dan ook voeding met veel eiwitten zodat ze een verzadigd gevoel hebben en er bij een hoge energiebehoefte een beroep gedaan wordt op de vetreserves in het lichaam.

Hoe krijg je genoeg proteïne binnen?

Volgens diëtisten is het voor een volwassen persoon nodig om minimaal 0,8 gram proteïne per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen per dag. Dit is voor sporters echter niet genoeg. Voor krachtsporters moet je toch al snel denken aan ongeveer 1,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Uiteraard is deze hoeveelheid afhankelijk van de trainingsdoelen die je jezelf gesteld hebt.

Deze 1,8 gram eiwitten per kilogram is fors. Zeker wanneer je nagaat dat de voedingsmiddelen met een hoog proteïne-gehalte meestal maar tot maximaal 25% uit proteïne bestaan De overige 75% bestaat dus uit andere stoffen. Van de meeste van deze stoffen wil je liever niet dat je er teveel van binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten en vetten. Daarom is het goed om je dagelijkse eetpatroon aan te vullen met proteïne poeder. Deze poeder is te verdunnen met water, melk of andere vloeistoffen. Op die manier maak je een proteïne shake die rijk is aan een hoog gehalte eiwitten. Deze proteïne shake is voor sporters echter alleen een aanvulling op het normale eetpatroon en dus geen vervanging.

Waarom proteïne shakes kopen?

Het antwoord op deze vraag wordt hierboven over de werking van proteïne al min of meer toegelicht. Toch verdient de vraag extra aandacht. Met behulp van proteïne poeder kun je namelijk exact de hoeveelheid eiwitten bepalen die je boven je normale eetpatroon nuttigt. Op die manier weet je zeker dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt voor de spieropbouw die je nastreeft. Bovendien kun je met proteïne shakes een specifieke soort aan eiwitten binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan proteïne poeder waarin weinig koolhydraten zitten, of proteïne poeder waarmee je de belangrijkste aminozuren binnenkrijgt. Zo kun je met proteïne shakes heel specifiek de juiste hoeveelheid fitness supplementen binnen krijgen die je nodig hebt!

Aanbod van proteïne poeder bij Muskle

Bij Muskle.nl bieden we een compleet aanbod aan proteïne shakes. Zoals net al aangegeven is er een specifiek eiwitpoeder dat weinig koolhydraten bevat. Op die manier kun je heel effectief droogtrainen. Verder is er binnen het gamma van Muskle ook voldoende keus voor krachtsporters die intolerant zijn sommige voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrij proteïne poeder en lactose vrij eiwitpoeder. Op die manier kan ieder sporter zijn of haar doelen bereiken! Los van de soorten eiwitten die er beschikbaar zijn, zijn de eiwitten bij Muskle altijd van hoge kwaliteit.

Winkelwagen
Back To Top