Skip to content

Groene thee: afvallen met een oosters wondermiddel

Iedereen die bezig is met zijn gewicht is op zoek naar het juiste supplement die optimaal kan helpen bij het afvallen. Er zijn de zogenoemde ‘hardcore’ producten die ontzettend effectief zijn maar soms bijwerkingen kunnen hebben. Echter zijn er ook andere producten die wat softer zijn maar niet minder effectief: groene thee bijvoorbeeld! Het is al langer bekend dat dit middel heel effectief kan zijn bij het afvallen. Maar wat is deze thee precies en wat zijn nu de effecten die je ervan kunt verwachten? Wat zijn andere voordelen die de thee met zich meebrengt en zijn er verschillen in werking tussen groene, zwarte of witte thee? En hoe haal je nu het maximale resultaat? Wij geven je antwoord op de zeven belangrijkste vragen!

1.Wat is groene thee?

Dit is de oudste theesoort die er is en komt oorspronkelijk uit China, waar het wordt geproduceerd in Fuijan, een echte theeprovincie. Hier wordt groene, zwarte, witte en Oolong-thee verbouwd. Er zijn ontzettend veel soorten, maar over het algemeen wordt de thee al jaren gebruikt in dranken, supplementen, medicijnen en zelfs cosmetica. De kwaliteit van de thee hangt sterk af van de plek waar het verbouwd wordt, de grond, de oogsttijd en de bewerking van de theebladeren.

2.Wat bevat het precies?

Enzymen, aminozuren, koolhydraten, vetten, polyfenolen, carotenoïden, tocoferolen, vitaminen, cafeïne, mineralen en fytochemicaliën. De blaadjes van de groene thee zitten hier vol mee. Wat is het allemaal precies en waar is het goed voor?

Enzymen zijn speciale eiwitten die onder andere zorgen voor een goede stofwisseling, de groei en reparatie van weefsels en ze zijn ook een sterke antioxidant. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zorgen voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron en vetten zijn een bron van vitaminen, mineralen en chemische verbindingen die van groot belang zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Ook carotenoïden kunnen omgezet worden in vitamine A en vormen zo een belangrijke antioxidant. Ook tocoferol (vitamine E) en polyfenolen zijn sterke antioxidanten. Fytochemicaliën zorgen voor smaak, geur en kleur, maar zijn ook fysiologische actieve bindingen die grote gezondheidsvoordelen hebben. Tot slot is cafeïne een stimulerende stof die zorgt voor concentratie, motivatie en alertheid.

3.Wat doet groene thee voor het lichaam?

Nu we alle bestanddelen van groene thee hebben genoemd, is het tijd om te kijken wat deze stoffen en verbindingen doen voor het lichaam. Door al deze belangrijke bestanddelen zijn de bladeren van deze thee al jaren een veelgebruikt medicijn, vooral vroeger, toen de bladeren nog niet werden getrokken met heet water en dus gebruikt als thee. De bladeren hebben een hele goede werking in het lichaam en is bij allerlei processen betrokken, waaronder het stofwisselingsproces. Door de vitamines en mineralen en dus antioxidanten en voedingsstoffen heeft het een heleboel gezondheidsvoordelen. Deze ingrediënten maken de thee tot één van de gezondste drankjes op aarde. Er zijn verschillende voordelen van de thee die bevestigd zijn door wetenschappers. Het zorgt voor een goede hersenfunctie, minder kans op ziektes als Alzheimer, Parkinson en het helpt bij afvallen. Nog meer voordelen van de thee staan bij vraag 5.

4. Kun je ermee afvallen en zo ja, hoe werkt dat?

Veel later ging men het verband zien tussen groene thee en afvallen. Het is inmiddels een wereldwijd bekend antioxidant die de vetverbranding en vetafbraak verhoogt, de vetopbouw vermindert en de trek naar ongezond eten vermindert. Sterker nog: het remt de eetlust in het algemeen. Ook zorgt de thee voor energie. Het werkt helaas niet zo dat wanneer je de hele dag alleen maar koppen groene thee drinkt en verder weinig uitvoert je vele kilo’s zal kwijtraken. Je moet er nog wel iets voor doen.

Het werkt in principe precies hetzelfde als andere supplementen. Het is een aanvulling op het sportdieet. Wanneer je ook op je eten let (en dit wordt ook bevorderd door de eetlustremmende werking van de thee) en daarnaast ook voldoende beweegt, zal dit zeker een positieve uitwerking hebben op je gewicht. Het verhoogt de vetverbranding, dit wil zeggen dat je bij gebruik van groene thee meer calorieën verbrandt bij alle activiteiten die je doet dan dat je normaal zou verbranden. De beste resultaten merk je als je naast het drinken van de thee of het nemen van capsules ook goed beweegt. De thee zorgt al voor verbranden van calorieën bij het oplopen van de trap, maar dus helemaal bij intensief sporten. Daarnaast is het een groot bijkomend voordeel dat het eigenlijk een heel natuurlijk supplement is. Het is een ontzettend makkelijke en gezonde manier om af te vallen.

5. Welke voordelen heeft groene thee nog meer?

Naast het grote voordeel dat gewichtsverlies heet, heeft de thee ook nog andere voordelen die ook best wel mooi meegenomen zijn. Hartziekten: volgens wetenschappers is groene thee werkzaam aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor veranderingen in de bloeddruk beter weerstaan worden. Bovendien beschermt het tegen de vorming van bloedstolsels, de nummer één oorzaak van hartaanvallen. Cholesterol: groene thee verlaagt slechte cholesterol in het bloed en verbetert de verhouding tussen goede en slechte cholesterol. Bloeddruk: het risico op een te hoge bloeddruk wordt door regelmatig gebruik van groene thee vermindert. Antibacterieel: thee bevat sterke antibacteriële en antivirale middelen die de verspreiding van ziekten en bacteriën kunnen remmen. Depressie: het aminozuur theanine dat in groene theebladeren zit geeft een ontspannen en rustgevend effect en gaat zo het gevoel van depressie tegen. Tandbederf: de antioxidanten in groene thee zorgen ervoor dat infecties en virussen in de mond vernietigd worden. Diabetes: groene thee reguleert de glucosespiegel, en vertraagt de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten. Dit voorkomt hoge insulinepieken en vetopslag.

6. Wat is het verschil tussen groene, witte en zwarte thee?

Groene, witte en zwarte thee komen alledrie van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Toch is groene thee het meest bekend. Waar zit het verschil tussen witte, zwarte en groene thee en wat doen deze andere theesoorten? Het verschil zit hem niet alleen in de kleur, maar ook in de manier waarop de theebladeren bewerkt worden. Witte thee wordt vrijwel niet bewerkt en alleen de jongste scheutjes van de bladeren worden gebruikt. Er vindt geen bewerking plaats. Dit maakt witte thee de meest pure thee, met alle natuurlijke antioxidanten. Ook witte thee is dus ideaal te gebruiken om mee af te vallen. Een ander verschil met groene thee is dat witte thee bijna geen cafeïne bevat, waardoor er ook bijna geen smaak en kleur aan de thee zit.

Zwarte thee is helemaal gefermenteerd, dat wil zeggen: de grondstof is afgebroken, waardoor de smaak, geur, het uiterlijk (kleur dus), verteerbaarheid en de houdbaarheid van een product verandert. De theebladeren zijn bij zwarte thee dus donkerder. Door die fermentatie is zwarte de minst pure thee, want de meeste antioxidanten zijn verloren gegaan bij het fermentatieproces. Zwarte thee is wel nuttig voor het verlagen van cholesterol en het immuunsysteem. Groene thee kan in principe gezien worden als de perfecte middenweg. Het heeft een goede smaak, bevat voldoende goede ingrediënten en antioxidanten, heeft minimale fermentatie ondergaan en heeft, zoals we bij de vorige vraag hebben gezien, genoeg andere voordelen voor het lichaam.

7. Hoe kun je groene thee het best nemen?

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Er bestaan natuurlijk de welbekende theezakjes, er bestaan thee-capsules en supplementen met thee-extract erin verwerkt. Wanneer je thee gaat zetten van verse groene theebladeren is de kwaliteit van de bladeren heel belangrijk. Vervolgens neem je 12 gram losse bladeren, die doe je in een theepot. Breng een liter water aan de kook en laat het vervolgens afkoelen tot 70 à 80 ºC. Giet het dan over de theeblaadjes en laat het 2 tot 5 minuten trekken. Hoe langer je de theeblaadjes trekt, hoe bitterder en sterker de thee wordt. Er zijn ook variaties op de thee door combinaties met citroen en jasmijn. Als je groene thee niet lekker vindt, kun je het op deze manieren toch wat smaakvoller maken.

Groene thee als capsule innemen is ook een goede manier om de effecten van de thee te ervaren. Twee capsules per dag innemen is al genoeg en ze zijn op bijna iedere sportwebsite wel te verkrijgen. Groene thee-extract komt in een heleboel supplementen voor, omdat het een ideaal middel is om te krijgen wat je wilt: een gezond lijf. Door groene thee te gebruiken in combinatie met andere ingrediënten in een bepaald supplement kun je optimale resultaten bereiken.
Schaf nu zelf groene thee aan (in welke vorm dan ook!) en ervaar zelf de wonderlijke effecten van deze bijzondere plant. Ga ervoor en behaal de maximale resultaten. Laat ons jouw ervaringen weten met groene of witte thee!

Winkelwagen
Back To Top