Skip to content

Top 5 eiwitrijke voeding

Voor mens en dier zijn eiwitten onmisbaar. Het is belangrijk voor de aanmaak van cellen, het tegengaan van overgewicht en uiteraard de aanmaak van spieren. Vooral dit laatste maakt het voor sporters aantrekkelijk om eiwitrijke voeding te nemen in de vorm van bijvoorbeeld eiwitshakes.

Toch is er meer. In een onderzoek van de universiteit van East Anglia werd onderzocht wat de invloed van eiwitten is op de gezondheid van de mens. In dit onderzoek komt naar voren dat eiwitten een hele grote rol spelen in onze gezondheid. Als de hoeveelheid inname van eiwitten significant verhoogd wordt, dan is het effect vergelijkbaar met het stoppen met roken of het starten met sporten. Voor veel mensen is het echter lastig om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. In dit artikel kijken we daarom naar de top 5 eiwitrijke voeding. Aan de hand van de voedingsmiddelen die hierin genoemd worden, kun je een vaste basis aan eiwitinname creëren waarna je deze nog uit zou kunnen breiden met hoogwaardige eiwitten uit het assortiment van Muskle. Deze eiwitten lenen zich uitstekend voor een heerlijke eiwitshake, maar ook eiwitrepen kunnen de dagelijks benodigde hoeveelheid eiwitten completeren.

Wat zijn eiwitten?

Voordat we een blik werpen op de top 5 eiwitrijke voeding, gaan we eerst wat dieper in op de functie van eiwitten en de opbouw van eiwitten. Eiwitten zijn per definitie opgebouwd uit aminozuren. Deze zijn dan ook belangrijk in de spieropbouw en daarom zijn aminozuren ook bij Muskle beschikbaar. Een bekend product voor sporters is bijvoorbeeld BCAA poeder. Dit is een cocktail van drie essentiële aminozuren (leucine, isoleucine en valine). Deze aminozuren zijn de bouwstenen van veel eiwitten gerelateerd aan spiergroei. Als je eiwitten binnenkrijgt dan zal het lichaam deze afbreken tot aminozuren waarna ze gebruikt kunnen worden voor verschillende functies. Zo zijn er aminozuren die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van ons mensen, maar zijn er ook aminozuren die vooral belangrijk zijn bij het aanmaken van nieuwe spieren. Dit laat al zien dat het belangrijk is om uitgebalanceerd te eten. De meeste voedingsmiddelen bevatten eiwitten, maar alleen door gevarieerd te eten krijg je de juiste combinatie aan eiwitten binnen. Mocht je dan een bepaald doel nastreven (bijvoorbeeld spiergroei), dan kan het aantrekkelijk zijn om met eiwitshakes de focus te leggen op dat specifieke doel.

1. Kipfilet als bron van eiwitten

kipfilet

Een goede kipfilet bevat ongeveer 20 – 25% aan magere eiwitten. Bovendien is het kipfilet in veel soorten maaltijden te verwerken. Zo is het heerlijk in een salade, maar is het ook mogelijk om de kipfilet te roosteren of braden en te eten in combinatie met een ‘normale’ maaltijd. Kipfilet is dus rijk aan eiwitten, maar bevat ook andere essentiële bouwstoffen voor spieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B, ijzer en zink.

2. Garnalen – Een eiwitrijke bron uit de zee

garnalen

We dragen hier garnalen aan omdat het een populair schelpdier is in Nederland en België, maar naast garnalen zijn ook andere schelpdieren rijk aan eiwitten. Naast de rijkdom aan eiwitten, bevatten schelpdieren echter ook Omega-3 vetzuren en zink. In vergelijking tot kipfilet is het percentage eiwitten wat lager, toch is het belangrijk om de verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen. Bovendien bevatten garnalen maar een zeer kleine hoeveelheid verzadigd vet.

Als je het vaker onder het wateroppervlak wilt zoeken, dan is zalm ook een ware aanrader als je op zoek bent naar eiwitrijk voedsel. Een goede zalm bevat ongeveer 25% eiwitten. Dat betekent dat ieder stukje zalm voor een kwart bestaat uit eiwitten! Daarnaast is zalm een geweldig ingrediënt in veel recepten, geniet er dus met volle teugen van!

3. Lijnzaad, vezelrijk en eiwitrijk

lijnzaad

Volgens de voedingswaardetabel bevat lijnzaad ongeveer 20 gram eiwitten per 100 gram lijnzaad. Met een percentage van 20% kan lijnzaad dan ook gerust gevat worden onder eiwitrijk voedsel. Toch wordt het door veel sporters nog steeds onderschat. Wellicht dat dit komt doordat lijnzaad het beste gemalen kan worden voordat het genuttigd wordt. Dit kost even moeite, maar zodra je het gemalen hebt is het goed te mengen in melk of yoghurt (beide ook eiwitrijk).

4. Amandelen, eiwitrijk op z’n Amerikaans

amandelen

De meeste amandelen worden gekweekt in het Amerikaanse Californië en worden vaak op een niet zo heel gezonde manier verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan amandelspijs. Toch zijn amandelen van zichzelf heel gezond en rijk aan eiwitten en vezels. Bovendien zijn de amandelen ook zeer lekker. Neem iedere dag een handje amandelen of voeg er een paar door je ontbijtyoghurt. Let er wel op dat je geen gebakken amandelen neemt, deze zijn vet.

Naast amandelen zijn ook andere noten vaak eiwitrijk. Let er echter wel op dat je niet teveel calorieën binnenkrijgt.

5. Peulvruchten – koolhydraat- en eiwitrijk voedsel

peulvruchten

Vaak bevatten eiwitrijke producten relatief weinig koolhydraten. Dit is aantrekkelijk wanneer je droog wilt trainen of wanneer je wilt afvallen. Toch kan het ook aantrekkelijk zijn om koolhydraten en eiwitten met elkaar te combineren. Met peulvruchten heb je het beste van beide werelden. Peulvruchten bevat veel proteïne en is bovendien rijk aan koolhydraten. Op die manier krijg je ook veel energie binnen. Perfect voorafgaand aan een training dus..

Je dagelijkse hoeveelheid eiwitten aanvullen met eiwitshakes

Voor sporters is het lastig om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen door gewoon de maaltijden te volgen. Zelfs als je deze top 5 aan eiwitrijke voeding volgt zal het lastig worden om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Daarom is het aantrekkelijk om de dagelijkse hoeveelheid eiwitten aan te vullen met eiwitrijke shakes.

Bij Muskle vindt u een rijk gamma aan eiwitshakes. Deze eiwitshakes bevatten stuk voor stuk de eiwitten die je als sporter nodig hebt. Op die manier kun je naast je uitgebalanceerde maaltijden de focus leggen op spiergroei. De eiwitshakes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en in verschillende varianten. Zo zijn er low-carb eiwitshakes beschikbaar die bijna geen koolhydraten bevatten om op die manier droog te kunnen trainen.

Mocht je wellicht vragen hebben over één of meerdere eiwitshakes, neem dan gerust contact op met de klantenservice van Muskle.

Winkelwagen
Back To Top