Skip to content

Voeding & fitness – belang van een gezond eetpatroon

Voeding en Fitness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voeding verstrekt allereerst de energie die je nodig hebt om een work-out te kunnen uitvoeren en daarnaast is voeding essentieel om je lichaam te laten herstellen na een stevige training. In dit artikel gaan we in op de basis van een gezond eetpatroon voor een sporter in het algemeen. In volgende artikelen zal ook aandacht besteed worden aan specifieke doelen, zoals droogtrainen en gezond bulken.

Variatie van groot belang

Wanneer je op een gezonde manier wilt sporten en spiergroei wilt realiseren, dan is het allereerst belangrijk om een gezonde basis te hebben binnen je eetpatroon. Een gezonde basis begint met variatie. Het is belangrijk om verschillende soorten voedsel te nuttigen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je vitaal te voelen. Dit geldt ook voor het nuttigen van vezels. Deze vezels zorgen er voor dat je darmflora optimaal werkt en je fitnesssupplementen dus efficiënt worden opgenomen door het lichaam.
Een gezond eetpatroon begint met een basis aan groente, fruit en brood. Vooral het brood draagt hierbij bij aan je benodigde vezels. Toch bevat brood weer vrij veel koolhydraten. Dit is goed wanneer je snel energie nodig hebt om een goede work-out te draaien, maar is negatief als wilt afvallen of wilt droogtrainen. De groente en fruit zorgen voor voldoende vitaminen zodat je lichaam goed kan functioneren. Zorg dat je in het eetpatroon dat je hanteert niet teveel verzadigde vetten nuttigt. Deze verzadigde vetten komen voor in melk en in dierlijk vetweefsel. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Supplementen naast de normale voeding

Als aanvulling op je standaard eetpatroon is het als bodybuilder of sporter belangrijk om fitnesssupplementen toe te voegen aan je eetpatroon. De supplementen die je als sporter nuttigt zijn afhankelijk van het doel dat je als sporter hebt. Zo is het bij het doel spiergroei belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld door het nuttigen van eiwitshakes. Wanneer je juist extra aandacht wilt besteden aan de intensiviteit van je work-out, dan is het goed om je eetpatroon aan te vullen met extra creatine.
Door supplementen toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon, krijgt je lichaam de juiste hoeveelheden benodigde voedingsstoffen binnen. Op die manier kun je toewerken naar het fitnessdoel dat je voor ogen hebt. In volgende artikelen zullen specifieke doelen worden besproken, samen met de bijbehorende fitness voeding. Hieronder worden alvast een aantal belangrijke fitness supplementen genoemd en de invloed die deze supplementen hebben op je lichaam en/of work-out.

Voedingtips Fitness

In een beknopt overzicht worden hieronder een aantal belangrijke voedingsstoffen voor fitness opgesteld. Deze supplementen helpen je stuk voor stuk bij een specifiek doel dat je voor ogen hebt.

  • Eiwitten: Eiwitten hebben belangrijke functies in het menselijk lichaam. De belangrijkste functie voor sporters is het feit dat eiwitten bijdragen aan herstel en groei. Zo zorgen eiwitten er voor dat spieren hersteld kunnen worden na een intensieve training en er op die manier dus spiergroei kan plaatsvinden. Binnen een normaal eetpatroon zal je al eiwitten binnenkrijgen, maar als bodybuilder die let op voeding/fitness, is het belangrijk om eiwitsupplementen te nuttigen. Veruit de meest populaire manier is om dit te doen door proteïne poeder te nuttigen in een shake.
  • Aminozuren: Eiwitten bestaan uit aminozuren. Hiermee zijn aminozuren ook direct belangrijk in de processen als herstel, voorzien in energie en krachtontwikkeling. Aminozuren zijn verdeeld in twee groepen:
    • Essentiële aminozuren worden niet door het menselijk lichaam aangemaakt en moeten daarom van buitenaf aangevoerd worden
    • Niet-essentiële aminozuren kunnen ook door het lichaam zelf aangemaakt worden. Toch kan het nodig zijn om niet-essentiële aminozuren ook via supplementen binnen te krijgen om op die manier voeding & fitness goed op elkaar aan te laten sluiten. Een belangrijk supplement voor bodybuilders is het BCAA supplement. Deze BCAA’s (branched-chain amino acid) zijn een combinatie van drie essentiële aminozuren. Deze drie aminozuren vormen één derde van het totaal aan essentiële spiereiwitten. Bij Muskle kun je verschillende BCAA aminozuren kopen.
  • Creatine: Creatine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van ons lichaam. Creatine is een lichaamseigen stof. Toch maken we er maar heel weinig van aan en daarmee is het voor sporters al snel aantrekkelijk om creatine supplementen te nuttigen. De werking van creatine wordt in een ander artikel duidelijk uitgelegd zodat je een beeld krijgt van de werking van creatine. Wanneer je merkt dat je lichaam te weinig creatine aanmaakt voor de doelen die je jezelf hebt gesteld, dan is het goed om creatine als supplement te nuttigen. Creatine kopen kan bij Muskle in verschillende vormen. Zo is er creatine poeder en zijn er creatine pillen.

Voeding & Fitness en verantwoord omgaan met supplementen

Dit artikel was een eerste in een reeks aan voeding / fitness gerelateerde artikelen. In de volgende artikelen zal specifieker ingegaan worden op fitnessdoelen en de bijbehorende voeding en fitnesssupplementen. Op die manier kun je de juiste voedingssupplementen kopen voor je work-out en zo een verantwoord eetpatroon hanteren.

Winkelwagen
Back To Top