Skip to content

Wat is de functie van eiwitten

Eiwitten hebben in ons lichaam meerdere functies. Ze zijn dan ook van essentieel belang voor onze gezondheid en vitaliteit. Dit geldt niet alleen wanneer je fanatiek sport, maar ook wanneer je niet veel bezig bent met spiergroei en fitheid. De verschillende functies van eiwitten zijn hieronder overzichtelijk opgesteld. Het valt vooral op dat de functie van eiwitten veel breder is dan alleen maar spieronderhoud en spierherstel.

1. Belangrijk voor ons afweersysteem

Eiwitten spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. De proteïne die we binnenkrijgen worden namelijk gebruikt om antilichamen en enzymen te maken. Deze zijn op hun beurt weer belangrijk binnen het immuunsysteem dat ons gezond houdt.

2. Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in de communicatie binnen ons lichaam. De hormonen hebben invloed op onze gemoedstoestand, maar ook op de spiergroei. Ons lichaam maakt zelf hormonen aan, maar heeft hier wel een gezonde aanvoer van eiwitten voor nodig. Zonder eiwitten kunnen er geen hormonen aangemaakt worden.

3. Transport

Rode bloedcellen worden door ons lichaam gebruikt om zuurstof te vervoeren. Het zuurstof dat we inademen gaat via de longen ons bloed in en wordt afgeleverd op plekken waar we dat nodig hebben. In een work-out wordt er bijvoorbeeld meer zuurstof geleverd aan de spieren die in actie zijn. Op die manier kan er verbranding plaatsvinden en ben je in staat een goede work-out uit te voeren en je spieren inspanning te laten leveren. Op die manier kun je spiergroei realiseren. De rode bloedcellen die de zuurstof vervoeren zijn echter uitgerust met hemoglobine. Deze hemoglobine is gemaakt uit proteïne, daarmee speelt proteïne een cruciale rol in het zuurstoftransport in ons lichaam.

4. Herstel, groei en onderhoud

Als sporter is dit de belangrijkste functie van eiwitten en is dit de reden dat je eiwitsupplementen neemt om voldoende nieuwe proteïne binnen te krijgen. De belangrijkste functie van eiwitten is namelijk de functie van bouwstof. Door te sporten belast je je spieren. Dit zorgt er voor dat er kleine scheurtjes in de spieren komen. Deze scheurtjes moeten hersteld worden. De functie van eiwitten is om deze scheurtjes op te vullen met nieuw spierweefsel. Op die manier realiseer je spiergroei en zal de omvang van je spieren toenemen. Een belangrijke bron van nieuwe eiwitten kunnen eiwitten shakes zijn.

De hierboven genoemde functies zijn van vitaal belang voor ons lichaam. Dit is dan ook de reden dat een groot gedeelte van ons lichaam bestaat uit proteïne. Een constante stroom aan nieuwe eiwitten is dan ook belangrijk. Vraag je dan ook regelmatig af waar eiwitten in zitten zodat je je voedingspatroon daar op af kunt stellen.

Opbouw van eiwitten

Waar eiwitten de bouwstenen zijn voor onze spieren, zijn aminozuren de bouwstenen voor proteïne. Eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Deze ketens kunnen door het lichaam worden ontbonden zodat de aminozuren op de juiste plek in het lichaam kunnen worden aangewend. In totaal zijn er 22 aminozuren die gebruikt kunnen worden om te fungeren als een bepaalde vorm van proteïne. Zo zijn de eiwitten in vlees anders opgebouwd dan eiwitten in vis. Belangrijk is om een uitgebalanceerd dieet te hebben waarbij je verschillende eiwitten (en daarmee verschillende aminozuren) binnen krijgt. Aminozuren zijn voor jou als sporter namelijk ook belangrijk in het herstel en de spieropbouw. Naast de eiwitshakes waarin aminozuurketens zijn opgenomen, kun je er ook voor kiezen om aminozuur supplementen te kopen.

Eiwitten voor sporters

Zoals eerder al besproken is het voor iedereen belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen. Als sporter moet je jezelf er echter van bewust zijn dat je meer eiwitten nodig hebt omdat je meer eiwitten nodig hebt om je spieren te herstellen. Je lichaam gebruikt allereerst de beschikbare functies om de vitale functies uit te voeren, vervolgens wordt de rest gebruikt om spieropbouw te realiseren. Dit betekent dat je genoeg eiwitten binnen moet krijgen. Voor een krachtsporter (bodybuilding en fitness bijvoorbeeld) komt dit neer op ongeveer 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit kun je binnenkrijgen door genoeg voedsel te nuttigen waar eiwitten inzitten, maar waarschijnlijk zal dit niet genoeg zijn om het spierherstel te optimaliseren. Daarom is het goed om spieropbouw supplementen te nemen als ondersteuning aan je normale eetpatroon. Bij Muskle zijn hier hoog kwalitatieve eiwitshakes voor beschikbaar die je kunnen helpen om genoeg eiwitten binnen te krijgen voor spierherstel.

Waar zitten eiwitten in?

In een eerder artikel zijn we al eens dieper ingegaan op de vraag “Waar zitten eiwitten in?“, maar in dit artikel past het goed om dat nog eens kort samen te vatten. De top 5 eiwitrijke voeding staat hieronder overzichtelijk opgesteld:

  • Kipfilet bevat ongeveer 20-25% aan magere proteïne en is daarmee een vleessoort die veel eiwitten levert.
  • Garnalen en andere schaaldieren zijn zeer rijk aan proteïne en zorgen voor een goede variatie in de inname van eiwitten. De proteïne van schaaldieren heeft namelijk een andere structuur dan die van bijvoorbeeld vlees, vis en peulvruchten.
  • Amandelen bevatten veel eiwitten. Let er wel op dat je niet te vette amandelen nuttigt.
  • Lijnzaad heeft een eiwitpercentage van 20% en kan goed door yoghurt en melk gemengd worden.
  • Peulvruchten zijn rijk aan proteïne én koolhydraten. Dit maakt het aantrekkelijk wanneer je veel energie nodig hebt om te sporten.
Winkelwagen
Back To Top